12 czerwca, 2010

Lekki dip śniadaniowy. Gryczano-pomidorowy


Wiele miesięcy temu zrezygnowalam ze spożywania typowego pieczywa. Mam chyba malą slabosc do kanapek. Chleb w domu oznacza pokusę :) Ale z uwagi na ponadprzeciętną ekonomicznosc tej "potrawy" niebawem wrócę do najpopularniejszych posilków zwanych kanapkami... mam nadzieję, że ograniczę się do policzalnej liczby :)

Wlasciwie to już teraz mam ochotę na kromkę twardego razowca...
Tymczasem dipopastę, którą dzisiaj przyrządzilam zajadalam ze swieżymi warzywami i chrupkim pieczywem. Pasty kanapkowe nie są co prawda w moim stylu... ale ta przerosla najsmielsze oczekiwania :) lekka, pyszna i kipiąca zdrowiem.

Lekki dip gryczano-pomidorowy:
--- 1/2 filiżanki pelnoziarnistych blyskawicznych platków gryczanych dopelnic 1/2 filiżanki gorącej wody, odstawic do napęcznienia,
--- jeden duży pomidor pokroić w kostę,
--- zmiksować na gladko platki z pomidorem, dodając lyżkę dobrego oleju, granulowany czosnek, pieprz, sól, slodką i ostrą paprykę, lyżeczkę ketchupu i opcjonalnie lyżeczkę slodkiego sosu chilli oraz ciut suszonej pietruszki,
--- już po mixacji zagęscic dodatkową lyżką platków, lyżką otrębów i 2 lyżkami szczypiorku, jesli potrafimy - poczekać 30 minut...

1 komentarz:

  1. O proszę,
    nigdy bym na taki pomysł chyba nie wpadla:)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Komentuj z sercem i głową...

Related Posts with Thumbnails